Güvenli Kozmetik


22 Temmuz 2012 Pazar

Makyaj ve cilt bakımı ürünlerinin içeriği kimimiz için ilgilenilecek son nokta, kimimiz içinse ilk. Bir ürünün içinde paraben vb. sağlık açısından riskli gruptaki maddelerin olmaması hayati önem taşıyor, kimimiz de "amaan, bu yaşa kadar almışız alacağımız kadar kimyasalı, çok da umursayamayacağım" diyor.

Blogdaki yazılarıma bakarsanız, ben iki uçta da değilim. Yine blogdaki yazılarımın seyrine dikkat ederseniz, umursamamaktan "iki ürün arasında kalırsam, içeriği daha güvenli olanı tercih ederim"e doğru bir yol almış olduğumu görebilirsiniz. Tam olarak "her ürünümün içeriği güvenli olsun" noktasına gelememiş olmamın nedeni, henüz bu tavrı -kendi açımdan- tamamen sürdürülebilir bulmamam. Sürdürülebilir kelimesini açmak gerekirse: ekonomik anlamda, bu tür ürünlerin Türkiye'de bulunabilmesi anlamında, vs vs...

Görsel: HangiModa'dan

Dediğim gibi, eskiden "içindekiler" kısmına hiç bakmazken, artık benim için öncelikli konulardan biri ürünün içinde ne olduğu. Hele de söz konusu civcive aldığım bakım ürünleriyse, baba horozu Gratis'te yarım saat raf önünde tutacak kadar hassaslaşabiliyorum. Çünkü, "güvenilir" diye bildiğimiz markalar bile bağışıklık sisteminde hasarlara yol açabilecek, ya da kansere yol açma ihtimali bulunan, ya da toksik, ya da ciltte irritasyona neden olabilecek, ya da alerjik reaksiyonlara yol açabilen, ya da astımı tetikleyen, ya da çeşitli organlarda yetmezliğe yol açacağından şüphelenilen kimyasalları çeşitli nedenlerle ürünlerine ekleyebiliyorlar. Üstelik "doğal", "bitkisel", ya da organik olarak bilinen ya da bu sıfatla tanıtımı yapılan markalarda/ürünlerde bile bu tür kimyasallar bulunabiliyor.


Yakın zamana kadar ben bu maddelerden "paraben" ve "sodium laureth sulfate"i biliyordum. Daha neler neler varmış. Sağolsun D'mu bana bir blog önerdi: Kozmetik Avcıları. Bu senenin başında açılmış, çok "yararlı" bir blog. Dosya dosya güvenli kozmetik ürünlerini ve bu ürünlerin ya da içeriklerindeki kimyasalların güvenli olup olmadığını bulabileceğimiz web sayfalarını da listelemişler. Sayelerinde, kendime güzel bir cilt bakım listesi yaptım. 

Ve bu blogdan öğrendiğim iki web sitesi de bilgisayarımın "sık kullanılanlar" sayfaları arasındaki yerini aldı. Bu sayfalardan ilki Good Guide. Kişisel bakımdan yiyecek içeceğe, elektronik ekipmana kadar pek çok kategoride ürünün yalnızca insan sağlığı üzerindeki etkilerini değil, aynı zamanda üretim aşamasında çevreye verdikleri zarar, hayvan testleri, geri dönüşüm politikaları kadar pek çok değişik konuda değerlendirmesi yer alıyor. Tabii, test edilen markalar genelde Amerikan menşeili markalar. Ama, siteye test edilmesini istediğiniz bir markayı/ürünü de önerebiliyorsunuz. Bir ürün arattığınızda size içinde sağlığa zararlı olabilecek kimyasalları kategorilere ayrılmış biçimde listeliyor. Cursor'ı her bir kimyasalın üzerine tuttuğunuzda, olası sağlık risklerini özetleyen bir kutucuk açılıyor. Good Guide'de en iyi not 10 (yeşil) -sağlığa olumsuz etkisi olabilecek hiçbir madde içermiyor demek. En kötü not ise 0 (kahverengi) -uzak dursanız iyi olur, demek.


Diğer bahsetmek istediğim site ise EWG'nin (Environmental Working Group) Skin Deep sayfası. Mantık olarak Godd Guide ile aynı. Yalnız bu sayfada, tercih edebileceğiniz içeriklerle ilgili bilgiler de yer alıyor. Örneğin, güneş kremi alacaksanız içinde hangi maddeler olsa iyi olur, gibi... Skin Deep'i daha çok, aradığım bir ürünü Good Guide'da bulamazsam, içeriğindeki maddeleri tek tek araştırmak için kullanıyorum. Mesela...


Buradaki rakamlar şunu ifade ediyor:

Yeşil -düşük hasar, Sarı -orta hasar, Kırmızı -yüksek hasar

Bu sitelere biraz baktıktan sonra zaten içimden "güvenli olmayan" kozmetiklerden almak gelmiyor doğrusu. Yazının başında da dediğim gibi, şu an tamamen "güvenli" tarafta olmakla ilgili bir sürdürülebilirlik sorunum var. Ama, elimden geldiğince güvenli içeriğe sahip ürünleri tercih etmeye çalışıyorum. İki ürün arasında karar vermem gerektiğinde de, bu sayfalardan destek alarak seçimimi yapıyorum.

Bu konuyla ilgilenenlere umarım biraz yardımcı olabilmişimdir. Ya da, güvensiz taraftan, güvenli tarafa doğru ilginizi biraz da olsa çekebildiysem, ne mutlu bana!

Sağlıklı günler!







2 yorum

  1. hemen ilk soyledigin siteye isinlandim ve incelemeye basladim. ben normalde boyle seylere takmiyodum ama bir zaman yine boyle bir siteye o donem kullandigim yikama jelini ve nemlendiricisini yazip 10 a yakin bir puan alinca hemen rafa kaldirip la roche posay e donmustum. Gercekten dogal icerik cep yakiyor ama dusununce uzun vadede deger! yakin zamanda bunlarla ilgili bir makale okumustum, parabensiz ve dogal bir vucut kremi ariyordum ve orada butun kozmetik/cilt bakimi urunlerimizi komple kimyasallardan arindirmanin mumkun olamayacagini bu yuzden yavan ama emin adimlarla siklikla kullandigimiz urunleri daha iyileriyle degistirerek zararsiza yakin bir dolap hazirlayabilecegimiz soyleniyordu. Dusununce hakikaten insan herseyin arkasini okusa paranoyak olur. Ben sirf yatmadan once yuzume 6 urun falan suruyorum hele bir de ilaclarin icinde neler var arastirmaya kalksak ohooo.

    o yuzden ilk etapta ben vucut kremi, el kremi, ve dus jeli gibi urunlerde arinmaya gitme taraftariyim ve elimdekiler bitince -ki bitiyorlar- dogal urunler ureten bir firmadan alisveris yapmaya karar verdim. Sampuanda da live clean e gectim icinde sulfat paraben vs yok... o da keseye zararli ama bakalim devam edicez artik napalim :D ay cok uzun oldu kusura bakma :D

    beautystanbul.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Friday,

    Aslında tam olarak yazdığın gibi bir strateji izliyorum ben de. Elimdekilere yapacak bir şey yok; ama, bittikçe daha güvenli içeriklere sahip, ekonomik olarak da ulaşabileceğim ürünleri seçiyorum.

    İş bir tek kozmetikle bitmiyor; ama, ne kadar yapabilirsek o kadar kar :)

    Sevgilerimle, Başak

    YanıtlaSil

"Yapıcı" olduğu sürece her türlü eleştiriye açığım. Yalnızca beğeninizi ifade etmek zorunda değilsiniz pek tabii; ama, yazar(lar)ı ya da yorumcuları kıracak, incitecek tarzda yorumlar yazmaktan kaçınmanızı rica ediyorum. Teşekkürler.

© L'Arc-en-ciel
Maira Gall
L'Arc-en-ciel - ©

Blog Tasarımı

Bu sitede yayınlanan yazılar ve resimlerin izinsiz kullanılması
5846 sayılı fikir ve sanat eserleri yasasına aykırıdır.