Misafir Yazar: Chic Science Blog'dan Cildiniz için Maske Tarifleri!


3 Aralık 2012 Pazartesi


Twitter üzerinden tanıştığımız, blogunu beğeniyle takip ettiğim sevgili Ebru bu hafta bloguma misafir oldu. Aslen moleküler immunoloji ve immunotoksikoloji konusunda uzman olan Ebru'nun doğal  maske tariflerini ben çok seviyorum (ve mesleğinden dolayı çok da güvenilir buluyorum); umarım siz de benim kadar sever ve yararlanırsınız! Keyifli okumalar...

-------------------------------------------

Sevgili L’Arc-en-Ciel’in misafir yazarı olmaktan çok mutluyum. Davet için çok teşekkür ediyorum. Geçen hafta ChicScience’ta “Balın Gücü” adlı yazımda balın yararlarından bahsetmistim. Bu hafta ballı yüz arındırıcısı ve maskeleriyle devam ediyoruz.

Bal ve Limon Maskesi

(Bu maske tarifini denemeden önce Dr. Ebru'nun kendi blogundaki şu yazıyı okumak isteyebilirsiniz TIKTIK. Son yıllarda yapılan araştırmalara göre çok asidik ya da çok bazik ürünlerin cilt üzerinde kullanılması önerilmiyor. Limon pH değeri 2.0 civarında olan bir besin ve cilde direkt uygulanması doğru bulunmuyor. Burada her ne kadar bal ile karıştırılsa da, yeterli seyrelme sağlanmış olacağından emin değilim. Dolayısıyla, ben şahsen bu tarifi uygulamanızı önermem.)

Bal, doğal anti-bakteriyel ve anti-enflamatuvar özellikleriyle doğanın mucizelerinden biri. Ciltte ve porlarda biriken kirleri emebilme yeteneğiyle, antik dönem kadınları tarafından ciltlerini genç ve güzel tutmak için sütle karıştırıp kullanıldığını biliyoruz.

Siz de ihtiyacınıza göre balı bal kabağı, muz, papaya veya yoğurt gibi malzemelerle karıştırabilir ve kullanabilirsiniz. Maskeleri yapmadan önce kullandığınız malzemelere karşı allerjiniz olup olmadığını lütfen kontrol edin ve öyle kullanın. Göz çevresine maskeyi sürmeyin.

İlk olarak, limonla ne yapabilirmişiz ona bakalım.

Limon aydınlatıcı ve arındırıcı etkiye sahiptir. Doğal C vitamini ve alfa hidroksi asit deposu olması akneye yatkın ve yağlı ciltler için hazırlanan maskelerde limonu maske için ideal malzeme haline getiriyor.

Nelere ihtiyacımız var?

- Limon (organik bulabilirseniz daha iyi)
- Bal

Yarım limonu bir kaba sıkın ve 2 çay kaşığı balı ekleyin. Sıvı kıvamını alıncaya kadar karıştırın (Temiz cildinize sürün saçınızı maskeye başlamadan geriye çekmeyi unutmayın. Saçınız yüzünuze yapışmasın). 10-15 dakika maskeyi yüzünüzde beklettikten sonra ılık suyla yıkayın.



Hafif Yapılı Bal Kabağı Arındırıcısı

Bal kabağı: Doğal retinol olan A Vitaminince zengin yapıya sahip. Akneye eğilimli ciltler ve anti-aging için ideal.

Papaya: Yüksek antioksidan düzeyi ve papain adlı enzimi yapısında bulundurmasıyla ölü hücrelerin ve porların temizlenmesinde doğal arındırıcı olarak kullanılabilir.

Bal: Su moleküllerini tutabilen nemlendirici ve kirleri emebilen doğal bir malzeme.

Yulaf unu: Unun incecik yapısıyla nazik bir arındırıcı ve anti-enflamatuar özelliği ile sakinleştirici ve yumuşatıcı

Nelere ihtiyacımız var?

- 2 çay kasığı taze püre haline getirilmiş bal kabağı
- 1 çay kasığı taze püre haline getirilmiş papaya
- 1 çay kasığı bal
- 1 çay kasığı yulaf unu

Bütün malzemeleri iyice karıştırın. Karışımı cildinize yumuşak, yavaş ve dairesel hareketlerle 3-5 dakika uygulayın. Ilık suyla yavaşça durulayın.



Çilek, Bal, Yoğurt ve Yulaf Maskesi

Yulaf unu: Doğal ve yumuşak peeling etkisine sahip. Yulafın egzema veya böcek ısırıkları gibi kaşıntıyı azaltıcı ve sakinleştirici etkisi olduğu biliniyor.

Bal: Doğal nemlendirici, anti-oksidan deposu ve kirleri emici.

Yoğurt: Nemlendirici ve sakinleştirici. Çesitli yararlı enzimler ve laktik asit içeriyor

Çilek:  Yüksek C vitamini ve AHA (alfa hidroksi asit) içeriği ile cildi aydınlatıcı, sıkılaştırıcı ve arındırıcı etkisi bulunuyor.

Nelere ihtiyacımız var?

¼ kap yulaf unu
3 çorba kasığı yoğurt
2 çorba kasığı bal
3-4 püre yapılmış çilek (suyunuda kullanın)

Yulaf ununa yoğurdu, balı ve çileği ekleyin ve iyice karıştırın. Karışım çok sulu olduysa yulaf unu miktarını biraz yükseltin. Karışım muhallebi kıvamından biraz daha az kalın yapıda olmalı. Karışımı, yulaf ununun bal ve yoğurttan gelen nemlendirici ögelerle birleşebilmesi için sürmeden önce 10 dakika bekletin. Karışımı temiz cilde uygulayın. 10-15 dakika bekleyin ve durulayın.


-------------------------------------------

Maskeleri yemeden kullanmayı başarabilirseniz çok işe yarayacağından eminim! Ebru'nun blogu Chic Science Blog'da bunun gibi daha bir çok yazı var. Chic Science Blog'a ışınlanmak için BURAYA LÜTFEN...







5 yorum

  1. kolay guzzel tarıflEr cınım paylasdıgın ıcınde tsekkurlEr yararlı olmuş
    cılT tıpı yazmıyor sanırım yada benmı gormedım bılemıyorum sanırım tum clTler ıcın Lımon zaten guzellesdırır...

    YanıtlaSil
  2. Özel olarak cilt tipi belirtilmemiş; ama, içeriklerin etkilerine göre insan karar verebilir diye düşünüyorum. Mesela,

    - Akneli, akneye eğilimli ya da yağlı ciltler ilk maskeyi
    - Yine akneye eğilimli, cildi nemsiz ve biraz da olgun ciltler ikinci maskeyi,
    - Hassas, gözenek şikayeti olan ve olgun ciltler üçüncü maskeyi tercih edebilir

    gibi geldi :)

    YanıtlaSil
  3. evet dgru yazıp duşunmüSSün zaten alrjısı olan hıc kullanamz hebsınde lımon war guzel bılgılEr..(:

    YanıtlaSil
  4. Yazıyı yazan kendi bloğunda limonu yüzümüzde kullanmamamız gerektiğine dair bilgi vermiş fakat burada maske içerisinde önermiş. Hangisi dğru olan ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merve merhaba, yorumunuz ve dikkatiniz için teşekkürler. İki yazı arasında 3 yıl var; ve pH'nın cilt üzerindeki etkileri son 4-5 yıldır daha göz önünde. Bu nedenle, 2012'de yazılan bu yazıda o konu henüz iyice araştırılmış ve bilinmiyor olabilir. Doğrusu, Ebru'nun 2015'teki yazısında belirtilen. Ben de bu yazıyı düzenleyeceğim. Teşekkürler yeniden, sevgiler.

      Sil

"Yapıcı" olduğu sürece her türlü eleştiriye açığım. Yalnızca beğeninizi ifade etmek zorunda değilsiniz pek tabii; ama, yazar(lar)ı ya da yorumcuları kıracak, incitecek tarzda yorumlar yazmaktan kaçınmanızı rica ediyorum. Teşekkürler.

© L'Arc-en-ciel
Maira Gall
L'Arc-en-ciel - ©

Blog Tasarımı

Bu sitede yayınlanan yazılar ve resimlerin izinsiz kullanılması
5846 sayılı fikir ve sanat eserleri yasasına aykırıdır.