Kozmetik Dışı: Besd-Bir ile Beyaz Et Üzerine


15 Ocak 2017 Pazar

Aralık'ın ilk hafta sonu sevgili Gülsen, sevgili Hayriye ve Besd-Bir Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği daveti ile Bolu'da bir hafta sonu geçirdik ve iki gün boyunca beyaz et ile ilgili bilgiler edindik. Öncelikle iki şeyi açıklığa kavuşturayım: 
(1) Biz zaten tavuk yiyorduk; yani ikna olmaya değil, bilgi almaya gittim.
(2) Bu yazıyı ikna ya da aklama için değil; yalnızca edindiğim bilgileri paylaşmak için yazdım. Kendi yorumumu katMAdım; duyduklarımı ve okuduklarımı aktarıyorum.


Besd-Bir Genel Sekreteri Prof. Dr. Ahmet Ergün ve değerli akademisyenlerden oluşan bir ekip konakladığımız Gazelle Otel'in toplantı salonunda ilk gün bizlere bir bilgilendirme toplantısı düzenlediler. Bu toplantı sırasında aklımızdaki tüm soruları kendilerine sorduk ve yanıtlar aldık. Ayrıca, odamızda bizleri bilimsel makalelerden oluşan kitapçıklar bekliyordu. Açıkçası bu kitapçıklara çok sevindim. Hem toplantı hem de kitapçıklardan edindiğim bilgileri kısa kısa buraya yazmak istiyorum:


  • Artan nüfusun protein ihtiyacını karşılamaya yönelik üretilen broyler piliçler kısa zaman dilimi içinde dar alanda kısa sürede tükettikleri yemleri insanlar için önemli, çok kaliteli, ve ucuz protein kaynağı olan ete ve yumurtaya çevirmektedir.
  • Bu piliçler hormon ile değil; melezleme ve seleksiyon yöntemleri ileseçkin ırklardan elde edilerek 42 günde 3,2 kg ağırlığa ulaşacak biçimde geliştirilmektedir. Ancak, genetik geliişmelerin bazı olumsuzluklarını bertaraf etmek için son yıllarda broyler yetiştiriciliğinde eğilim hayvan refahı için çevre koşullarına adaptasyon yönünde seleksiyon çalışmaları yürütülmektedir. 
  • (Yamyam Tavuk haberlerine istinaden) Tavuk karnivor (et yiyen) bir hayvandır ve doğası gereği aç kaldığında kendi cinsini de yiyebilir. Tavuk yemleri de hayvanların bu doğasına uygun olarak üretilmektedir.  
  • Etlik piliç yetiştiriciliğinde hormon kullanılması yasaktır. Ayrıca, hormon yemle verilemez; enjekte edilmesi gerekmektedir. Ek olarak, hormon uygulaması ile büyüme tek uygulama sonucu gözlenebilen bir olgu değildir; broyler tavukların yetiştirilmesi süresi hali hazırda bir kaç uygulama yapılmasına izin verebilecek uzunlukta da değildir. Hormon çok pahalı bir ilaçtır; ve et değil, yağ yapmaktadır.
  • Antibiyotik kullanımı 2006 yılından beri AB'de ve Türkiye'de yasaktır. Tedavi amaçlı antibiyotik kullanımı ise kesimden bir hafta önce sonlandırılmaktadır.
  • Köy tavuklarının daha uzun sürede pişmelerinin nedeni, 1-1,5 yaşında adaleli tavuklar olmalarından kaynaklanmaktadır. 
  • Neden tavuk eti yenmelidir? (1) Anne adayları ve çocukların gelişimi için önemli bir protein deposudur. (2) Tavuk eti tüketimi koroner kalp hastalıkları riskini azaltır. (3) Vücudun sağlıklı gelişimi ve bağışıklık sistemi için vitamin kaynağıdır. (4) Kolay sindirilebilen bir et çeşididir. (5) Kolay hazırlanır; sıcak veya soğuk tüketilebilir.
Yukarıdaki bilgileri toplantıda aldığım notlardan, elimdeki bilimsel makalelerden ve broşürlerden derledim. Daha fazla sorunuz varsa Besd-Bir severek yanıt verebileceğini söyledi. Kendilerine besd-bir@besd-bir.org mail adresinden ulaşabilirsiniz.

İlk günkü bilgilendirme toplantısından sonra Bolu'daki güzel otelimiz Gazelle Resort'un tadını çıkardık. Otel tam bir kış oteli, harika bir konumu ve harika bir manzarası var. Odalar oldukça geniş ve ferah, dekorasyonu çok otantik. Açık büfesi hem çeşit, hem de lezzet olarak son derece başarılı. Açıkçası, harika bir kış tatili oldu bizim için. Aklımızda çocukları da alıp bir haftasonunu geçirmek var; çünkü hem açık alanları, hem de içerideki kocaman oyun alanı tam çocuklara göre!

Odamızın manzarası


İkinci gün ise sabahtan bir tavuk eti üretim fabrikasını ziyaret ettik. Gerçekten oldukça ilginç bir deneyim oldu benim için. En azından, büyük markalardan güvenle tavuk alabileceğimi düşünüyorum artık. Eskiden beri zaten fikrim denetime tabi tutulan, güvenilir ve kurumsal firmalardan alışveriş yapmak yönündeydi; kendi kendime onaylamış oldum. Ama tabii ki herkesin kendi doğrusu var; ve bu kişinin kendisini ilgilendirir.

Tavuk üretim fabrikası gezisinden

Gezinin créme de la créme anı ise Gölcük'te geçirdiğimiz serbest zamandı! Önce lezzetli bir öğle yemeği yedik, daha sonra Gölcük'ün eşşiz manzarası ile karın tadını çıkardık! Bu doğa harikasına kaç kere gitsem doyamam sanırım (fotoğraflar bana aittir; ama krediye gerek yok; manzara kendini çektiriyor zaten).


Bu güzel gezi ve bilgilendirme için yeniden sevgili Gülsensevgili Hayriye ve Besd-Bir Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği'ne teşekkür ediyorum!

Mutlu haftasonları!







16 yorum

  1. Harika yazı, bu arada kazaklarına özellikle krem rengine o gün de şimdi de bayıldım! Çok da yakışmış :) öpüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ebru'cum çook teşekkürler :) Yazıyı beğenmene çok sevindim! Kazaklarımı ben de seviyorum, ama senin de beğenmen çok hoşuma gitti! Çok öpüyorum canım seni :)

      Sil
  2. Bizde beyaz eti çok tüketiyoruz. Yaşadığım yer küçük olunca köylüden alıyoruz devamlı organik olsun diye. Fakat bazen saatlerce kaynamasına rağmen pişmiyor. :) Şimdi sebebini daha iyi anladım. :) Yazı için teşekkürler sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslolan Güzellik, evet tamamen tavuğun yaşı ile ilgiliymiş. Çünkü tavukları köylerde yumurta da alabilsinler diye erken kesmiyorlar. Dolayısıyla yaş büyüyor ve et sertleşiyor :) Sevgiler!

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. Burcu'cum beğenmene çok sevindim, teşekkürler :) Öptüm!

      Sil
  4. Başak'cım, biz de tavuk tüketiyoruz. Zaten, kayınvalidemler bahçede tavuk beslediklerinden, o hayvanların et yediklerini de biliyorum. Zaten et verilmezse, birbirlerini yiyorlarmış, hayvanların doğası buymuş. Bize duygusal olarak vahşice geliyor ama her canlı kendi doğasına göre değerlendirilmeli. Güvenilir markalardan tavuk almaya da devam ediyorum. Dediğin gibi, bu herkesin kendi kararı ve düşüncesi... Bilgilendirici bir yazı olmuş, ellerine sağlık. Sevgilerimle... <3 <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blana'cım, siz de şanslılardansınız demek :) evet ya, birbirilerini deyiyorlarmış aç kaldıklarında; yani "yamyam tavuk" falan diye ortalığı ayağa kaldırmaya gerek yok, yaradılışları öyle :) Çok teşekkürler Blana'cım, yazıyı beğenmene sevindim (Bora'ya da selamlar). Öptüm çok!

      Sil
  5. manzara resimlerine ve kaldığınız otele bayıldım.. biz de yiyoruz tavuk ama benim de endişem eskiden olduğu gibi lezzetli olmaması tavuğun hormon verilmediğini bikmek iyi oldu ama tabi ki sevgiler canım :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İrem'cim, gerçekten manzara da, otel de bir harikaydı! Ya o tavuğun tadını meselesi soruldu; aslında hocanın verdiği yanıt bence çok doğru: eskiden hatırladığımız o tatların hiçbiri yok artık; çünkü aslında o tadı yaratan da o zamanki durum, anılar, vs vs... Yıllar yıllar önce, 18'imi doldurduğumda, kuzenimle İstiklal'de Zencefil diye bir lokantada kendi ev yapımı şaraplarından içmiştim ve hayatımda hiç o kadar güzel bir şey içmediğimi düşünmüştüm. 3-4 sene önce yana yakıla o lokantayı arayıp buldum ve aynı şaraptan içtim. Aynı tadı almayınca yaşadığım hayal kırıklığını anlatamam. Oysa ki sahibi yıllardır yöntemlerini değiştirmediklerini söylemişti... Böyle işte, sevgiler :)

      Sil
  6. Yamyam tavuk muhabbeti nedir bilmiyorum ama oldum olası tavukların beslenmesi kanivordu. Yine de tavuklarda hatta balıklarda hormon kullanıldığını biliyorum.Babamın bu işle uğraşan arkadaşları, askerleri olduğu için bizzat onlardan duyduğumuz için.. (Ya da anlatanlar ne yaptığını bilmiyor, komik olacak ama.. ) Dediğin gibi tercihin üretimin güvenilir olduğunu bildiğimiz kurumsal firmalardan almak. Zaten 5 tl'ye 1 kilo tavuk satanda var 15TL'ye de bence bu fiyat farkının bi sebebi olmalı. Birde bana ilginç gelen pişme süresinin, sadece yaşla alakalı olması. Ailemde çiftçilik, hayvancılıkla uğraşan akrabalarım var. Zaman zaman onları ziyaret ettiğimizde köy tavuğunu yerde döneriz. Hep öyle ileri yaşta tavukta olmaz ellerinde, gene de bir bunu soracağım :)
    Neyse, tavuk bahane ortam şahane diyorum. O manzara fotoğraflarına ba-yıl-dımmmmm!
    sevgiler <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlke'cim, bana komik gelen ne biliyor musun? Bu hep "bir şekilde arkadaşımız" olan tavuk üreticilerinin "evet ya biz de hormon koyuyoruz, hepsi hormonlu" diyerek gururla orada burada bu hikayeleri anlatmaları :) Koyma o zaman, madem biliyorsun zararlı olduğunu. Zaten küçük üreticisin; adam günde 400bin tavuk kesiyor (rakamı bilgisayarda gördüm), sen onda birini kesmiyorsundur; bazri onu düzgün yap ki rekabet imkanın olsun. O yüzden nedense hormondan ne kastettiklerini gerçekten bilmediklerini, ya da bir şekilde bilinçli yaptıklarını düşünmeye başladım. Bir arkadaşım, mükellefleri olan bir sürü firmanın hormon kullandığını kendilerine anlattığını yazmıştı bana. Besd-Bir'in üye kuruluş listesini yollayıp, bunlardan biri mi diye sorduğumda "hayır canım küçük üreticiler" dedi. Yani kısacası, eğer yapılabiliyorsa, sanki bu işi büyük firmalar değil de, o yana yakıla aradığımız ufak çiftlikler yapıyor gibi :/
      Yaşla ilgili olarak da, İlke cidden sorup da bilgi alırsan yeniden yazaar mısın? Açıkçası bana mantıklı geldi, çünkü sonuçta tavuk yetiştiyorsa köyde, yumurtasından da yararlanmak isteyecektir yetiştiren ve yumurtlayan tavuk da piliç olmuyor artık haliyle diye düşünüyorum.
      BU arada yam yam tavuk şu: tavuklar, tavuk karkaslarıyla beslendikleri için üretim çiftliklerinde bu söylenti oradan çıkmış. Yani ne yiyecekti tavuk acaba bilmiyorum ama hayvanın doğası karnivor, bulsa seni beni yer...
      Çok teşekkürler güzel yorumun için, sevgiler!

      Sil
  7. Tavuğu seviyorum da o çocukluğumda yediğim tavuğun tadı yok. O kadar sosa ancak tadını buluyoruz. Fos hepsi malesef:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocukluğumuzdaki tatların hiçbiri yok ne yazık ki Nilgün... sevgiler :)

      Sil
  8. Tüm hayvancılık sektöründe hayvanların işe yaramaz iç organları işlemden geçirilip yemlere katılıyor ne yazık ki. Tavuğun kendi pisliğini yiyen bir hayvan olduğunu da iyi biliyorum. Organik, gezen tavuk, köy tavuğu vs gibi şeylere de inanmıyorum çünkü çoğunun aynı yemi yediğini düşünüyorum. Hiç bir firmanın, hiç bir prof.un söylediğine de ikna değilim. Ama en azından bildiğim markalardan et, tavuk , yumurta yemeye devam ediyorum. Çokta kafaya takıp, abartmamak lazım..
    Ellerine sağlık, çok aydınlatıcı bir yazı olmuş..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Gül'cüm... Bu organik, gezen tavuk konusunda ben de sana katılıyorum. Aynı şekilde, bildiğim büyük markalardan et ve tavuk tüektmeye devam ediyorum. Öptüm çok!

      Sil

"Yapıcı" olduğu sürece her türlü eleştiriye açığım. Yalnızca beğeninizi ifade etmek zorunda değilsiniz pek tabii; ama, yazar(lar)ı ya da yorumcuları kıracak, incitecek tarzda yorumlar yazmaktan kaçınmanızı rica ediyorum. Teşekkürler.

© L'Arc-en-ciel
Maira Gall
L'Arc-en-ciel - ©

Blog Tasarımı

Bu sitede yayınlanan yazılar ve resimlerin izinsiz kullanılması
5846 sayılı fikir ve sanat eserleri yasasına aykırıdır.